Onderstammen

Druivenplanten kunnen geteeld worden op eigen wortel of veredeld op onderstam. Onderstammen worden in de wijngebieden gebruikt om te voorkomen dat de druiven worden aangetast door de druivenwortelluis (Phylloxera vastarix). Van dit insect leven de larven en ook de volwassen exemplaren op de wortels van de plant. In een bepaald status van dit complexe levenscyclus, zullen de nimfen van de luis de wortel perforeren om zich te voeden. Tijdens dit proces scheiden ze een gif uit dat de wortel belet te genezen. Het gif veroorzaakt zwellingen waar de plant geen vocht meer zal doorsturen. Naarmate de tijd vordert worden er mee delen van het wortelstelsel aangetast en zal er niet voldoen de sap meer zijn voor de plant. De wijnstok zal dit niet overleven en afsterven.

druivenwortelluis
druivenwortelluis
druivenwortelluis

Phylloxera vastarix: druivenwortelluis

Onderstammen zijn resistent tegen de aantasting van deze luis. Normale Europese rassen zijn allemaal gevoelig en sterven af na aantasting door Phylloxera. In België is Phylloxera al geconstateerd en zeer waarschijnlijk komt deze plaag ook al voor in Nederland. Gevoelige rassen kunnen daardoor beter op onderstam geteeld worden. Voordeel van planten op eigen wortel is dat deze een veel langere levensduur hebben en soms ook wat sterker groeien. Phylloxera resistente rassen zijn onder andere: Marechal Foch, Leon Millot, Triomph d’Alsace, Bianca, Viktoria, Zalagyöngye, Baco Noir, Oberlin Noir.
Voor diegene die een groter aantal druivenplanten wil gaan planten en geen risico's wil lopen is het zonder meer aan te raden planten op onderstam te nemen. De keuze van onderstam is afhankelijk van de grondsoort waar de druiven op geplant gaan worden.

Onderstammen

Onderstammen

Voordelen van onderstammen:

1. Aanpassing aan de grondsoort
Er zijn verschillende onderstammen beschikbaar, met diverse mate van aanpassing voor bepaalde grondsoorten. Hierdoor kan de keuze van de onderstam worden aangepast aan de beschikbare grondsoort.
2. Resistentie tegen druivenwortelluis
De onderstammen zijn ontwikkeld uit kruising van wilde Amerikaanse druivensoorten die resistent zijn tegen de druivenwortelluis.
3. Sterke groeikracht
De meeste onderstamrassen geven aan de druivenstok een sterkere groeikracht dan wanneer de druivenstok groeit op eigen wortel. Hierdoor zal de druivenstok op sterk groeiende onderstam sneller de gewenste eindomvang krijgen en derhalve sneller in volle productie komen.
4. Levensduur
Geënte druivenstokken hebben een levensduur van 25-30 jaar en langer. Druivenstokken op eigen wortel kunnen onder gunstige omstandigheden een nog langere levensduur hebben.

De onderstammen in Wijngaard Potdé zijn:

125 AA: Afkomstig uit een kruising van Vitis berlandiere x Vitis riparia. Ook deze onderstam past zich gemakkelijk aan bij verschillende grondsoorten. Is zeer geschikt voor compacte bodems die moeilijk lucht doorlaten. Door de sterke groeikracht is deze onderstam minder geschikt voor rassen die snel last hebben van misbloei, vooral op vruchtbare bodems. Te gebruiken voor langzame groeiers en voor rassen die bij te sterke groei problemen krijgen met de vruchtzetting.

5 BB: Afkomstig uit een kruising van Vitis berlandiere x Vits rispara. Geschikt voor vrijwel alle grondsoorten en vooral goed voor kalkrijke bodems. Zeer sterke groei. Geeft een verhoogde vruchtbaarheid op voedselarme bodems. Is niet geschikt om rassen op te enten die slecht vrucht zetten (met name op vruchtbare bodems) zoals Pinot rassen. Vertraagt het tijdstip van afrijping met een paar dagen.

SO 4: Afkomstig uit een kruising van Vitis berlandiere x Vitis riparia. Staat bekent om de grote aanpassingsmogelijkheden aan verschillende grondsoorten. Doet het goed op voedelrijke bodems, die vooral niet te droog mogen zijn. Het is een stok met matig tot sterke groeikracht waarvan de worstels redelijk diep gaan. De onderstam zorgt voor een goede vruchtbaarheid (minder misbloei), vroege rijping, goede houtafrijping en zeer goede vorstweerstand. Goede resistentie tegen druivenwortelluis. Geschikt voor alle druivenrassen.