Likeur maken

Algemeen
Likeur kun je bijna overal van maken zoals van fruit, noten, kruiden en koffiebonen. Samen met sterke drank en suiker kun je zelf een likeur samenstellen. Likeur maken is relatief eenvoudig. Je hebt niet veel materiaal nodig. Belangrijk is om met verse producten te werken. Liefst producten waarvan je de herkomst kent in verband met toegepaste bestrijdings- en/of beschermingsmiddelen. Werk altijd met schone materieel en materialen.

Likeuren hebben een alcohol percentage van 15-30% en soms zelfs tot 70%. Heeft je likeur een alcohol percentage van 12%- 15% dan is het geen likeur maar een likorettes. De minimale hoeveelheid suiker voor likeur en likorettes is 100 gram per liter. Soms is de suiker hoeveelheid meer tot zelf 400 gram per liter bijvoorbeeld bij crème likeuren. Er bestaat overigens geen limiet aan de suiker hoeveelheid.

Oorsprong
Van origine zijn likeuren geneeskrachtige elixers. Al in de vroege Middeleeuwen lieten monniken heilzame kruiden op alcohol trekken. De etherische oliën van gedroogde planten en kruiden losten erin op. Om de drankjes drinkbaar te maken werd er suiker aan toegevoegd. Naar verluidt is het woord likeur afkomstig van het Italiaanse ‘liquefare’ wat vloeibaar maken betekent.