Wijn maken

Sulfiet in wijn
Wat is sulfiet en waarom gebruiken we dat in de wijn.

Sulfiet is een verzamelnaam voor alle stoffen met zwavel.
Sulfiet wordt toegevoegd tijdens het wijnmaken, omdat het de wijn beschermt tegen oxidatie, waardoor de wijn fris en fruitig blijft. En het voorkomt de groei van ongewenste bacteriën en en schimmels, wat de wijn zuiver houdt.

Zondebok
Sulfiet wordt vaak als excuus gebruikt als mensen last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn na het drinken van wijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter niet uitgewezen dat sulfiet de veroorzaker is. De hoeveelheid wijn die genuttigd wordt is evenzeer de veroorzaker.
Er dient bovendien aangemerkt te worden dat allerlei andere etenswaren, zoals bijvoorbeeld vruchtensappen of gedroogd fruit een veelvoud aan sulfiet bevatten in vergelijking met wijn.

Bestaat er wijn zonder sulfiet?
Neen, er zijn geen wijnen zonder sulfiet. Dat komt omdat sulfiet vanzelf vrijkomt bij de gisting. Wel zijn er wijnboeren die uit principe geen sulfieten toevoegen.

Is sulfiet gezond?
Neen, sulfiet is niet per definitie gezond. Mensen met bepaalde aandoeningen kunnen daar last mee krijgen.
Sulfiet wordt echter al sinds mensengeheugens gebruikt om wijn te conserveren. Het gebruik van sulfiet is bovendien aan strenge regelgeving gebonden. De hobby wijnboer gebruikt véél minder sulfiet als wettelijk is toegestaan.