Likeur maken

Werkwijze
Benodigdheden
- weckfles van 2 liter
- alcohol 96%
- water
- suiker of suikersiroop
- basismateriaal waar je de likeur van wilt maken, zie recepten
- kruiden, zie recepten

Werkwijze
De werkwijze is afhankelijk van de soort likeur die je wilt maken. De algemene werkwijze is als volgt.
Zorg dat het basis materiaal (bijvoorbeeld fruit) schoon is. Doe het basismateriaal in de weckfles. Voeg vervolgens alcohol toe, zuiver 96% of met 1 of twee delen water. Voeg kruiden toe. Zet de weckfles op een warme plaats. De alcohol zal de geur en smaakstoffen onttrekken aan het basismateriaal en de kruiden. Na enkele maanden heeft de alcohol de gewenste stoffen onttrokken en kan het mengsel worden gezeefd. Heb je alleen grovere stukken gebruikt dan kan het door een keukenzeef worden gegoten. Is er veel klein materiaal dan kun je het zeven door het door een kaasdoek te laten stromen. De harde delen kunnen worden weggegooid. Het vocht is je likeur. Is het alcoholpercentage nog te hoog dan water toevoegen tot het gewenst niveau is bereikt. Eventueel op smaak brengen met kruiden extracten. Mogelijk nog suikersiroop toevoegen. Vervolgens laat je het geheel enkele maanden rusten op een donkere en koele plek. Soms ontstaat er wat bezinksel. Gebeurt dit dan kun je het heldere vocht, de likeur, afhevelen.

Suikersiroop
Een liter suikersiroop wordt gemaakt door 1kg kristalsuiker samen met 10 gram wijnsteenzuur of citroenzuur op te lossen in 1 liter water. Doe de suiker bij het water en breng dit al roerend aan de kook. Op dat moment doet je er het wijnsteenzuur (opgelost in een beetje warm water) bij. Hierna laat je het mengsel nog 10 minuten zacht koken. Als je het langer laat koken zal de suiker immers karamelliseren.

Gouden regels
- werk met goed gereedschap
- werk zuiver
- hou een logboek bij
- neem de tijd, ben geduldig
- gebruik alleen rijp en gezond fruit

Waaraan moet een (goede) likeur voldoen?
De kunst van het likeur maken bestaat uit de bepaling van de juiste hoeveelheden om een uitgebalanceerd harmonisch geheel te verkrijgen.
Je moet erop letten dat je likeur:
1. helder / homogeen is;
2. mooi van kleur;
3. fijn van smaak en volmondig;
4. een aangename en herkenbare aroma heeft;
5. en een nasmaak heeft die lang aanhoudt.

Interesse om meer te leren over het bereiden van likeuren. Geef je op voor onze cursus