Wijn maken

  • Komt wijn uit een druif?
  • Kun je van andere producten(fruit) wijn maken?
  • Kun je witte wijn maken van blauwe druiven?
  • Hoe maak je rosé?
  • Wat is een goede wijn?
  • Wat is een vette wijn?
  • Waarom bevat wijn sulfieten?
  • Hoe komt er alcohol in de wijn?
  • Waarom slurpen wijnkenners aan de wijn?
  • Hoe komen die aroma's in de wijn?
  • Groeien er in Nederland wel goede wijndruiven?


Algemeen
Een kleine greep vragen uit een boeiend proces wat wijn maken heet.
Het lijkt simpel, "wijn is gegist druiven(vruchten)sap". Een tijdje laten gisten en dan in flessen stoppen. Als dat zo eenvoudig was, waren er niet hele bibliotheken volgeschreven over wijn en wijn maken.

Kennis delen en overdragen in een kennissenkring die wijngilde heet is van essentieel belang om de kunst van het wijn maken eigen te maken. Dat begint bij de wijnstok. Waarbij de keuze van soort in samenhang met grondeigenschappen in ons klimmaat bepalend is. Met andere woorden; de juiste wijnstok op de juiste plaats. De basis van een goede (lees lekkere) wijn begint in de wijngaard. Daar wordt in grote mate de kwaliteit van de wijn bepaald. Welke druif kies ik, welke snoeiwijze ga ik toepassen, welke voeding ga ik gebruiken, hoe ga ik ziektes, schimmels voorkomen, welk moment kies ik voor het oogsten.
De druiven worden na de pluk gekneusd. Het sap of de most vervolgens op gisting gezet. Zonder gisting geen alcohol. Het gistingsproces wordt op gang gebracht door speciaal ontwikkelde gisten. De druiven bevatten suikers. De gistcellen die we toevoegen zijn verzot op suikers. Vervolgens ontplooid zich een ingewikkeld chemisch proces. De gistcellen zetten de suikers namelijk om in alcohol. In het wijnvat begint het te bruisen en te borrelen. Daarbij komen gassen vrij en zo borrelt het waterslot tot aan het einde van de gisting. Totdat de suikers door de gisting bijna helemaal zijn "opgegeten" Afhankelijk van de hoeveelheid restsuikers kunnen we spreken van een droge of halfdroge of zoete wijn.
Als dan de rust is gekeerd laten we de wijn rijpen in vaten. In de rijpingsperiode komen de wijnen langzaam in balans. Rode wijnen rijpen meestal op eikenhout. Het is nu een hele kunst het geduld op te brengen en de wijn de tijd te gunnen voldoende tot rust te komen. Witte wijnen kunnen soms al na 10 maanden rijpen, gebotteld worden. Rode wijnen rijpen soms wel drie jaar of nog langer. Moderne technieken echter, kunnen het rijpingsproces verkorten. Ook na het bottelen ontwikkeld de wijn zich verder in de fles.
Dan is het moment gekomen de fles zelfgemaakte wijn te openen en met voldoening, al slurpend, van de aroma's te genieten.

Wijn maken is boeiend,........ Wijn opmaken is heerlijk..... Wijn een goddelijke drank, een cultuurproduct in oudheid en het heden. Wijn van eigen bodem ! Is een genotsproduct.....!